7 фактів

Найяскравішою, найпопулярнішою та найпоживнішою стравою є суші. Але й по сьогодні ми не знаємо усього про неї, а тому ми розповімо сім найцікавіших фактів, яких ви точно не знали.

Цікаві факти про суші та роли

Насправді ми вживаємо неправильну назву страви. У Азії її називають виключно «сусі», однак, оскільки для нас така назва досить незвична, колись давно одну з букв замінили на більш приємну на слух. Ще варто відзначити, що назва страви перекладається з японського як «це кисле», й не дивно, оскільки перші сусі готувались виключно з солоної риби, яку попередньо кілька днів вимочувати у розчині з оцтом.

Існує навіть рол-рекордсмен, який потратив до Книги рекордів Гіннеса. Спершу туди була занесена страва японських майстрів, які приготувати суші довжиною рівно у два кілометри. Сталось це на відповідному фестивалі їжі, а після приготування страву поділили між усіма присутніми. Однак до Книги рекордів потрапили зовсім інші роли. Вони були створені у ресторані у Єкатеринбурзі, де приготувати рол довжиною у два з половиною кілометри.

Найпершими ролами, які приготувати навиворіт, рисом зовні, стали різновиди Каліфорнії. Згідно з назви, зроблено це було на території Сполучених Штатів Америки, каліфорнійським кухарем, який хотів додати до свого меню щось новеньке. Однак при цьому японські варіанти сусі у норі не подобались відвідувачам й він прийняв рішення зробити їх більш яскравими та апетитними на вигляд.

Ще один цікавий й трохи тривожний факт про сусі стосується водоростей норі. Раніше їх не вирощували культурно, як це роблять зараз на відповідних плантаціях, а виловлювали безпосередньо у природі. Оскільки водорості полюбляли рости на ніжках пірсу, на нижніх частинах човнів й не тільки, їх просто зіскрібали звідти, після чого промивали, сушили на сонці, спресовували до утворення пластин й продавали у ресторани.

Трохи цікавинок про палички, соуси та інше

Перш за все варто відзначити, що приготування суші доступне лише тим людям, які пройшли необхідну підготовку та навчання. У Японії з цим особливо суворо. До приготування страв допускають лише чоловіків, які перед цим понад десять років навчались готувати рис, морепродукти та рибу. Такі правила залишились лише у традиційних ресторанах у великих містах. Інші охоче приймають на роботу су-шефа, який пропрацював не менше, ніж п’ять років. А якщо мова йде про небезпечні інгредієнти, наприклад, рибу Фугу, для цього необхідно окремо отримати ліцензію.

А ви знали, що насправді суші треба їсти не паличками, а руками? Саме так їдять їх у Японії й це не вважається невихованістю й поганим тоном. Ще одна цікавинка стосується власне паличок. Ми звикли, що вони виготовлені з дерева, й думали, що так заведено у Азії. Насправді там користуються паличками зі срібла, а от дерев’яні стали популярними у Америці та Європі.

Справжні азійські кухарі, які щодня готують суші та роли, користуються виключно якісними ножами, створеними, звісно, у Японії. Для кожного інгредієнта є власний ніж – окремо для овочів, фруктів та певних видів морепродуктів. Однак цікаво й те, що су-шеф займається заточуванням леза кожного дня, не дивлячись на те, які продукти нарізав до цього. Вважається, що лезо його ножа повинне бути таким само гострим, як катана у самурая.

Читайте також
27
December
Безконтактна доставка

Однією з найбільш популярних послуг, які з’явились у світі у 2020 році, стала власне безконтактна доставка. Спершу лише у Китаї, а й тепер у Європі та навіть Україні вона набирає обертів, завдяки чому можна убезпечити себе від коронавірусу. Але що це насправді таке й які її основні переваги? Особливості безконтактної доставки Безконтактна доставка вперше з’явилась […]

Ми використовуємо файли cookie, щоб ваше користування сайтом було зручнішим. Натисніть "OK", щоб продовжити переглядати сайт Sushi-Go